Zuiver water

Een groep van acht stoere gebouwen zorgde tussen 1954 en 2002 voor het zuiveren van het rioolwater in Neede. Medio 2002 werd de waterzuivering buiten gebruik gesteld, maar door het initiatief van IVN Oost Achterhoek en Stichting Vleermuizendorp Neede bleven de markante gebouwen, en daarmee de geschiedenis van de waterzuivering in Neede, behouden voor de Needse gemeenschap. Inmiddels heeft de waterzuivering de status van gemeentelijk monument. Deze plek, met gebouwen van deze biologische waterzuivering, vormen samen een museale omgeving. Er worden excursies verzorgd, hierbij kunt u niet alleen het verhaal horen maar ook een kijkje nemen in de bouwwerken. Voor scholen is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een speciale les over waterzuivering. 

Meer informatie over de voormalige rioolwaterzuivering en een plattegrond, vindt u hier.

Flyer Natuurpark Kronenkamp

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema dat een steeds prominentere plek in onze samenleving inneemt. Voor Natuurpark Kronenkamp stond de keuze van een duurzaam en energieneutraal park voorop. De gebouwen op het park worden verwarmd en gekoeld met aardwarmte en de benodigde elektriciteit wordt geleverd door onze eigen PV-panelen. Fossiele brandstoffen zijn er niet nodig. Ook gebruiken we geen schadelijke stoffen. 

Maar onze ambitie gaat verder. Door zelf het goede voorbeeld te geven op de manier waarop we het park exploiteren willen we bezoekers ook bewust maken van hun verantwoordelijkheid voor een schonere wereld. Op deze manier willen we een bijdrage leveren aan bewustwording van mondiale vraagstukken zoals klimaatbeheersing en economische groeibeheersing. Het is mogelijk om een groepsexcursie praktische duurzaamheid te boeken.