De Canon

De Canon van Neede is bedoeld om iedereen die belangstelling heeft kennis te laten maken met de geschiedenis van Neede.
In het Filter op Natuurpark Kronenkamp hangen 24 unieke panelen met daarop een impressie van de geschiedenis.

Neede-sur-Mer

Ooit gehoord van het Achterhoekse dorpje aan de zee, Neede-sur-Mer? Waarschijnlijk niet, want dan moeten we zo’n 10 miljoen jaar terug in de tijd. In het Mioceen lag het gebied rond de Needse Berg aan de Noordzeekust. ‘Wat’ later werd het gebied bewoond en uiteindelijk ontstond het dorp Neede, te beginnen met de kerk en wat omliggende ‘keuterbewoning’. Je leest alles hierover in de Canon Neede, te bewonderen in bezoekerscentrum Het Filter van het Natuurpark Kronenkamp. De 24 panelen geven een unieke inkijk in het verloop van de geschiedenis vanaf de prehistorie tot en met de begin jaren tachtig van de vorige eeuw.

Canon als verbinding in Neede

De Canon is een initiatief van diverse verenigingen, bedrijven, instanties en de gemeente:
  • Historische Kring Neede
  • Ondernemersvereniging
  • Natuurpark Kronenkamp
  • Gemeente Berkelland
  • VVV Neede

Door samen te werken hebben zij de basis gelegd voor de Canon van Neede. Deze Canon gaat in een later stadium nog uitgebreid worden met routes door Neede en bezienswaardigheden. Plaatsen, mensen en bedrijven die invloedrijk zijn geweest in de vorming van het huidige Neede zullen aandacht krijgen in de vorm van beeld en verhaal.

De Canon van Neede – Historie verbindt ons allemaal

Bekijk de 24 panelen in het Filter

De panelen moet u gewoon in het echt zien! Een bezoek aan het filter is meer dan de moeite waard. Laat u daar meenemen in het verhaal van de historie van Neede. De vierentwintig ingespannen panelen van ongeveer 1,5 meter vormen een prachtig geheel en nemen u mee door de eeuwen heen. Ook de recentere geschiedenis wordt uitgebreid verhaald waardoor het ook voor de jongere generaties een aantrekkelijk geheel van historie in beeld gebracht is.